1. työpäivä: Mukien dreijaus
Mukin valmistus alkaa saven vaivauksella, paloittelulla ja punnituksella.


Dreijalevyn päälle on tehty savesta pohja, jonka päälle laitetaan pyöreä puulevy. Savipallo asetetaan puulevylle.
Ensimmäiseksi savi keksitetään ja dreijataan halutun kokoiseksi.

Peukaloilla painetaan keskelle kolo, joka avataan peukaloilla keskeltä reunoihin päin.

Mukin sisäpohja tasoitetaan, tässä viivotinta käyttäen. Nyt mukissa on pohja ja vielä pitää tehdä mukille reunat. Vasen käsi on sienämän sisäpuolella ja oikea ulkopuolella.

Dreijatessa tarvitaan vettä ja sieni, jolla ylimääräisen veden saa imettyä pois. Kuvassa myös muita käytettäviä työvälineitä. Dreijaaja katsoo useita työvaiheita peilin kautta, joka on dreijan edessä. Työasento ei ole usein kovin ergonominen.

Reunan nosto alkaa alhaalta, pullistamalla seinämää sisäpuolelta ulospäin ja samalla nosten pullistumaa ylöspäin, yläreunaan saakka. Seinämä ohenee ja lieriöön tulee lisää korkeutta.

Kun haluttu korkeus on saavutettu, yläreuna leikataan tasaiseksi piikki- työvälineellä. Tämän jälkeen tapahtuu varsinainen muodonantovaihe.

Koiruuksia mukin muoto on hahmoittunut. Reuna siloitetaan ja alareuna siistiään.
Dreijattuja mukeja. Mukit hieman tiivityvät pinnastaan, ja jonkin ajan kuluttua ne peitetään muvovilla odottamaan seuraavaa työpäivää.
2. työpäivä: Korvien ja koirien kiinnitys
Ensimmäisenä mukit laitetaan uudelleen dreijalle ja pinta siistitään sorvaamalla.

Korvat tehdään savinauhoista. Savinauhaa saadaan puristaamalla savi ulos korvaprässistä oikeanlaisen suulakkeen läpi. Nauhat mitataan, leikataan ja muotoillaan.

Mukin pintaa karhennetaan kohdasta johon korva kiinnitetään. Korva asetellaan mukiin ja päät siloiteaan kiinni.

Korvien jälkeen on koirien kiinnityksen vuoro.

Koiruuksia leima painetaan mukin kylkeen. Tiesitkö, että Koiruuksia on reksiteröity tavaramerkki. Toisen päivän työvaiheet on tehty, mukit peitetään muovilla odottelemaan seuraavaa päivää.
3. työpäivä: Pohjien sorvaus
Kun mukit irtoavat puualustastaan, niin on aika sorvata mukin pohja.

Mukin pohja sorvataan dreijan päällä silmikkaraudalla. Pohja tiivistetaään vielä metalliseenalla.

Ja vielä viimeistellään reuna silmukkaraudalla. Mukti jätetään kuivumaan ensin muovin alle ja sitten pyyhkeen alle pariksi päiväksi.
Kun mukit ovat täysin kuivuneet ne raakapoltetaan, uunilämpötilan ollessa 950 C°. Polttoprosessi itsessään vie noin kahdeksan tuntia. Uunin saa kuitenkin avattua, vasta kun se on aivan jäähtynyt, joten yhteensä aikaa menee noin puolitoista vuorokautta.

Raakapolton jälkeen mukit lasitetaan, ensin sisäpuolelta. Ja loppu lasite kaadetaan pois mukista.

Yläreunasta pitää vielä siistiä pois ylimääräinen lasite, kostealla sienellä.
Seuraavana päivänä voidaan lasittaa ulkopinta. Lasite on maitomaista nestettä, johon mukit kastetaan. Koiruuksia mukien lasitteet ovat sininen, vihreä ja uutena myös luonnonvaalea. Lasituspinta tarkastetaan ja mahdolliset ilmakuplat silotetaan. Mukin pohjasta lasite pyyhitään pois, ettei muki tartu uunilevyyn kiinni. Mukit ladotaan uuniin ja loppulämpötilaksi ohjelmoidaan 1230 C°.
Puolentoista vuorokauden kuluttua uunin voi avata. Uunista tulleet mukit tarkastetaan ja pohjat hiotaan hiomapaperilla sileiksi. Vielä kiinnitetään avainlipputarra ja koirarodun nimitarra ja vihdoinkin mukit ovat valmiina!!
|